YouTube Preview Image

 

Com sabeu la garnatxa negra és una varietat àmpliament estesa per varies de les denominacions d’origen catalanes, des de la Terra Alta i el Priorat fins l’Empordà, passant pel Montsant, la Conca de Barberà, el Pla de Bages i fins i tot el Penedès. És una varietat que produeix vins d’alta graduació, amb bones acideses, de colors molt vius i intensos, amb aromes dolços de fruits vermells, fruita madura i confitura i fons florals. En boca no són vins amb molta estructura (depenent del sistema d’elaboració), però acostuma a produir vins bastant grassos. També es fa servir per elaborar vins rosats molt aromàtics, inclús caves rosats, però també per a vins joves i quan es barreja amb altres varietats és molt indicada per a criances mitjanes. Algun celler ha fet alguna elaboració en maceració carbònica, i també es coneixen alguns vins on s’ha elaborar com a blanc de noirs.

Per una altra banda trobem la garnatxa blanca, una mutació genètica de la negra, compartint les mateixes característiques ampelogràfiques però amb la diferència de la manca de color en els grans. Enològicament té moltes similituds a la seva germana negra, produint vins d’una graduació mitja-alta, aromes afruitats i florals, bastant greixosos en boca, essent una característica important la seva sensibilitat a la oxidació. A Catalunya la trobem en quantitats significatives a la zona de la Terra Alta, però també a la zona de Tarragona , al Priorat i a l’Empordà

La nostra aposta en la verema del 2010 va ser elaborar dos vins de garnatxa, un de blanc i un altre de negre, però no de la manera tradicional que tots podríem pensar que seria la manera més lògica, sinó invertint els termes, és a dir, un vi blanc de garnatxa negra, i un vi negre de garnatxa blanca; en terminologia erudita, un “blanc de noirs”, i un “noir de blancs”. ¿Captem la idea?.

Les protagonistes: Garnatxa Negra de l’Empordà i Garnatxa Blanca de la Terra Alta.

El plantejament: vinificar a l’hora els dos raïms, observant molt de prop el punt de maduració de cadascun d’ells per lligar compatibilitats. Aquest punt és especialment important i delicat ja que havíem de trobar dues finques de les dues varietats a on el punt de maduració fos el òptim com per poder elaborar un vi blanc a partir del negre, i a l’inrevés, i a més, per una part el raïm negre tingués suficient maduració fenòlica com per permetre una extracció amb el most blanc, i el raïm blanc suficient potencial alcohòlic com per permetre elaborar un vi negre amb plenes garanties. Per tant el protocol plantejat va ser el següent.

 • El raïm negre es premsa ràpidament i molt suament per a no extreure matèria colorant de la pell, i es reserven les pell en un dipòsit apart.
 • El raïm blanc es premsa molt suament i el most que s’obté es posa a sobre de les pells del raïm negre (necessitem color). Les pells es reserven en un dipòsit apart.
 • El most del raïm negre (és blanc) es posa a sobre de les pells del raïm blanc per intentar extreure tot el potencial aromàtic possible. La maceració és de només unes quantes hores, i posteriorment es premsa tot el conjunt i es separa el most que anirà a fermentar.
 • El most de raïm blanc, que està a sobre de les pells del raïm negre, es macera i fermenta durant els dies necessaris per tal de que agafi el color suficient i les característiques aromàtiques de les pells del raïm negre.
 • El vi blanc es fermenta a temperatura controlada. En acabar la fermentació es fa un desfangat per eliminar les lies més grolleres i amb les lies fines es treballa el vi durant unes quantes setmanes.
 • El vi negre macera amb les pells durant uns quants dies, a l’hora que fermenta. En el punt òptim d’extracció polifenòlica fem un sangrat i finalitzem la fermentació alcohòlica en un dipòsit apart. Es fa una sembra de bacteris làctics per provocar una fermentació malolàctica controlada, i en finalitzar es deixa reposar el vi en dipòsit de inox.

Aquí teniu algunes imatges.

P106078016

P106079011

P1060794_thumb5

P10607969

P1060802_thumb5

P1060843_thumb7

La garnatxa negra que hem fet servir per al nostre projecte d’enguany és procedent de l’Alt Empordà, concretament de la localitat de Garriguella, i la finca d’origen la situem al mapa amb les coordenades geogràfiques 42º19’54.43”N / 3º3’1.79”E, i a només 29 metres d’alçada sobre el nivell del mar.

image

GARNATXA NEGRA

GN01

GN02

La garnatxa blanca procedeix de la Terra Alta, concretament del municipi de Bot, i les coordenades geogràfiques de la finca d’origen són 41º2’3.63”N / 0º22’46.07”E, a 345 metres d’alçada sobre el nivell del mar.

image

GARNATXA BLANCA

GB02

GB01

Finalment els vins ja s’han embotellat.

Aquest any hem triat una ampolla bordelesa de 75 cl. i d’un color àmbar, i per tapar-les hem fet servir suro natural. En aquest punt volem donar algun detall més ja que vam pensar que podria ser interessant intentar contactar amb algun fabricant de taps que ens pogués posar a disposició alguna partida de suro d’origen català, i vam començar la recerca amb els contactes que tots teníem.

I la nostra proposta va ser recollida per Josep Casellas que representa la firma AMORIM a casa nostra, una de les empreses de fabricació i comercialització de taps de suro per vins més gran del món. La partida concreta que podia posar a la nostra disposició assegurant-nos el seu origen, corresponia a una pela d’una finca de la zona de Les Guilleries, concretament del terme municipal d’Arbúcies (La Selva). Aquesta finca té per nom El Mataró, es situa a les coordenades geogràfiques 41º 51’ 23” N / 02º 26’ 12” E, a una altitud de 800 a 950 metres sobre el nivell del mar (una de les suredes més altes de Catalunya), i podeu veure algunes imatges d’aquest bosc a les fotografies que us adjuntem. La zona en concret és un terreny muntanyós, d’origen granític, bastant pobre en matèria orgànica i poc profund. Ens informen que es tracta d’unes alzines plantades fa uns 120 anys, just després de que fil·loxera arrasés els conreus de vinya que hi havia a la zona (pensem que en aquella època, mitja Catalunya era vinya). És un bosc amb moltes espècies arbòries barrejades; s’hi troben els suros, però també caducifolis com els castanyers, el roure , el faig i les pollancres, i entre els perennes hi ha varies classes de pins molts d’ells plantats per aprofitament de la fusta. El sotabosc és frondós i amb una humitat elevada, doncs és una de les zones de més pluviometria del país. Les sureres, de forma general, no són molt grans, doncs degut a la pobresa del terreny no desenvolupen massa, però de tant en tant trobem algun exemplar digne d’admiració. Aquests suros es pelen cada 12-14 anys, i els propietaris també en fan una explotació forestal de la resta d’espècies, sobre tot dels pins per a la fabricació de mobles i palets de fusta.

FINCA EL MATARO

Fotografia es de l’aire del bosc (font Google Earth)

SUREDA ARBUCIES 11

Aspecte d’una zona del bosc

SUREDA ARBUCIES 01

Exemplar d’alzina surera

SUREDA ARBUCIES 02

Detall d’una alzina a l’alçada del tall de la lleva

SUREDA ARBUCIES 05

El terreny és d’origen granític, i els arbres s’obren pas sobre la roca

SUREDA ARBUCIES 12

Detalls d’altres espècies que es troben al bosc (castanyer i roure), restes d’una branca de suro on han crescut bolets de fusta, i aspecte de la roca granítica

 

Els taps que ens han fabricat són de suro natural (qualitat Super), sense cap mena de tractament de blanqueig ni de colmatació. Hem volgut respectar l’aspecte del suro natural perquè tothom vegi com és realment el suro, el color que té, el seu aspecte, i que pensi que la gran majoria de taps que es fabriquen i es col·loquen en ampolles, són taps tractats per tal de fer-los visualment de millor aspecte, però que físicament són completament iguals; nosaltres hem volgut respectar el que ens ve de la natura. Aquest suro és de la lleva de l’any 2010, i del bosc que parlem en van sortir 27 tones, de les quals 15 van ser de rebuig (per trituració) i la resta es va aprofitar per fer taps i discos per taps de cava. En aquest cas es tracta de suro de 12 anys (l’anterior lleva es va fer el 1998).

D’una petita mostra hem fet una anàlisi del TCA per descartar possibles problemes de gustos, i el resultat ens va donar valors de traces.

Tots els taps van marcats amb el nostre logo, el nom de la finca d’origen, així com les coordenades geogràfiques, de manera que qualsevol que ho desitgi pugui anar a fer-hi una passejada, …, ¡potser en temps de bolets, que també s’hi fan!

 

Juny de 2011

Per fi ja tenim els vins disponibles per la comercialització. Aquest projecte tant engrescador i apassionant, que el vam batejat amb “El joc de les Garnatxes”, el traiem al mercat amb unes presentacions molt peculiars, i bategem els dos vins com a “UN BE NEGRE AMB POTES ROSES” i “UN BE ROS AMB POTES NEGRES”, per al negre i blanc respectivament. Aquestes mencions no deixen de ser un reflex del que realment són: un raïm blanc d’origen que ens ha donat un vi negre, i a l’inrevés, un raïm negre que en copa es mostra com a blanc. És a dir, un Blanc de Negre, i un Negre de Blanc (seguint el mateix criteri).

Ben aviat els tindreu a disposició a la nostra botiga online i en totes aquelles botigues especialitzades que comercialitzen els vins de 10Sentits.

 

BE NEGRE AMB POTES ROSES

 

BE ROS AMB POTES NEGRES

I també us deixem amb un video que recull diverses imatges del procès de producció.

YouTube Preview Image

Esperem i desitgem que us agradin.

10 Sentits

Comparteix!!!

  3 Respostes per a “2010 – El Joc de les Garnatxes”

  • […] una garnatxa blanca de la Terra Alta i una garnatxa negra de l’Empordà, el col.lectiu 10 Sentits ens proposa un joc que us entusiasmarà. Aquests enòlegs de gran trajectòria, en el seu projecte […]

  • Joaquim:

   He probat els dos bens, realment no m’extranya la puntuació que els hi han donat, son excelents, seguiu en aquesta linea, en quan a qualitat dels vins i en el terreny de l’innovació. Nomes us puc dir que gracies per la tasca que realitzeu.

  • […] The verdict? Well blind, you would be hard pressed to know which was which. The red (Noir de Blanc) was perfumed like a white might be, with lovely fruit and “white” aromas. While the palate, filled with tannins and slight structure, was a bit awkward but definitely drinkable. The more traditional Blanc de Noir white was very nice, and while it lacked a bit of elegance, it was a fun wine showing the structure of the Garnacha nicely. (Here’s a great post in Catalan on the project. Use google translate to check it out!) […]

  Deixa un comentari

  Subscriu-te
  TRADUCTOR

  ELS NOSTRES VINS

  DESCARREGA LA FITXA DE TAST

  CATNEGRE2012 Imprimir FITXA TÈCNICA QUIN SIDRAL BE ROS AMB POTES NEGRES 2010 BE NEGRE AMB POTES ROSES 2010
  … i a Instagram…
  ARXIUS
  Widgets

  FINALISTES-PBC2011

  Subscripció als Posts

  RSS_32

  I als comentaris

  RSS_32

  VISITES

  contador de visitas

  segueix-nos a twitter


  US RECOMANEM:
  valldeperas logo MUNDIAL CORK

  +500

  DIAM

  ADCO

  LA LLUNA AVUI

  Full Moon
  Full Moon

  The moon is currently in Taurus
  The moon is 13 days old

  Distance: 57 earth radii
  Ecliptic latitude: -4 degrees
  Ecliptic longitude: 55 degrees